• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Filipiny

Strony

  • Strona główna
  • maseczki dla Filipin lekcja 1
  • maseczki dla Filipin lekcja 2
  • maseczki dla Filipin lekcja 3
  • maseczki dla Filipin lekcja 4
  • maseczki dla Filipin lekcja 5
  • Maseczki-galeria
  • NR KONTA BANKOWEGO ;KLIK;
  • Księga gości

Kategorie postów

  • filmik (7)
  • reportaż (10)
  • zdjęcia (8)

2 września

 

Zastanawialiście się kiedyś jak by to było, gdybyście do jedzenia mieli tylko ziemniaki? Z odrobiną soli być może, choć niekoniecznie? Owszem można ziemniaki ugotować w mundurkach i obrane, można upiec w popiele, co więcej? Frytki - potrzebny olej. Purée - potrzebne masło lub śmietana. A wy macie tylko ziemniaki i trochę soli. Ile czasu wytrzymacie bez narzekania?

 

Czy ktoś z Was mówi - "Byle były ziemniaki i sól, nie będzie głodu"?

 

Na Filipinach nie rosną "nasze" ziemniaki. Tym czym one są dla nas jest dla Filipińczyków ryż - może nawet bardziej bo podawany jest do _każdego_ posiłku i bardziej porównują go do chleba u nas (no ale chleb piecze się z mąki, a mąka to już pewien luksus). Ryż pojawia się w kilku odmianach: czerwony, czarny, brązowy, biały (ale nie aż tak biały jak u nas) i mając rozmaite dodatki można z niego przyrządzić chyba wszystko - jedliśmy m. in. tort ryżowy (w pięknym kolorze fioletowym). Ale gdy ma się ryż i sól, to ma się ryż i sól...

 

Więc chodzi o to, by ludzie mieli do jedzenia coś więcej niż ryż - ale też, by im ryżu nie zabrakło.

 

Ryż rośnie raczej wyżej, w górach. Na zdjęciach widzicie pola ryżowe na stokach wulkanu Canla-on,

widzicie jak się suszy ryż na płachtach rozłożonych na poboczu drogi (bo płasko) albo i wprost na szosie

i widzicie jak się gotowało ryż dla kilkudziesięcioosobowej grupy.

 

02 września 2020   Dodaj komentarz
reportaż   zdjęcia  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Zskpulawy | Blogi